tisdag 12 juni 2012

Boktips för HårdrockarPäron: Jacks rockiga resa

Metallien, det magiska landet där alla rockers bor mellan gigen, är hotat. En elak professor har stulit allt ljud. Den ende som kan rädda upp det förtvivlade läget är skolgrabben Jack.

Där har du upptakten till ”Jacks rockiga resa”, av Therés Stephansdotter Björk (Kalla Kulor Förlag). Ett klassiskt Narniaupplägg, där barn reser mellan vår värld och ett parallellt universum. Men Metallien bebos inte av dvärgar, alver, troll eller tomtar. Istället träffar man på Angus Young, Angela Gossow och en korp vid namn Halford som reciterar Judas Priest.

Till Metallien kommer alltså skolgrabben och hårdrocksälskaren Jack med hjälp av sin stora idol Danny Dragonheart och dennes magiska Flying V-gitarr, för att rädda landet undan den galne ljudtjuven professor Vridnér. Ingen Dostojevski-nivå på intrigen kanske (även om den kan ses som ett inlägg i den högaktuella debatten om decibelnivån på metalkonserter). Men det är heller inte därför man läser om Jack för sina barn.

Behållningen ligger i att få presentera sina egna idoler för barnen i ett sammanhang som också kan kännas spännande för dem. Att förklara sin kärlek till Dio för en 5-åring, genom att spela Sacred Heart på Spotify kan vara (och ska kanske vara) rätt hopplöst. Man hamnar alltför lätt i det mossbeklädda predikarträsket. I Metallien möter barnen Ronnie James Dio som den lite mystiske ”Mannen på Silverberget”. Och genast är han intressant.

Ett tips för att höja den gemensamma lässtunden ännu lite mer är att ha datorn på soffbordet, med Youtube uppe. Då kan man avbryta och lyssna lite tillsammans på de artister och låtar som refereras till i boken.

Ett välbeövligt avbrott i Sean Bananandet och Eric Saadandet.

LÄS OCKSÅ: Uppföljaren ”Jack och den magiska tatueringen”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar